Dil ve Konuşma Terapisi
23 Eylül 2021

DİL VE KONUŞMA TERAPİ BİRİMİ

 

Dil ve Konuşma Terapisti, çeşitli seviyelerde konuşma, dil ve iletişim sorunları ve ses sorunları hakkında bilgi sahibi olan ve bu alanlarda sorun yaşayan çocuk ve yetişkinlerin değerlendirme ve sonrasında kişiye özel müdahale programını yapan, bu anlamda eğitim almış uzmanlardır.

Hastanemizde 2 dil ve konuşma terapisti görev yapmaktadır.

Dil ve konuşma terapisti aşağıda belirtilen bozukluklarda tanılama ve terapi sürecini yönetir. Bunlar ;

  • Artikülasyon ve fonolojik bozukluklar
  • Ses bozuklukları
  • Motor konuşma bozuklukları
  • Akıcılık bozuklukları ( kekemelik ve hızlı bozuk konuşma )
  • Nörojenik edinilmiş dil bozuklukları

Yukarıda bahsettiğimiz dil ve konuşma problemlerini yaşayan herkes bir dil ve konuşma terapistine ihtiyaç duyar. Çünkü bu alanda eğitim almış uzmanlar dil ve konuşma terapistleridir.

Hastanemizde ilk defa bu birime başvuru yapan hastaları çocuk psikiyatri doktorları, nöroloji doktorları, kulak burun boğaz doktorları ve yetişkin psikiyatri doktorları bize vaka yönlerdirmesi yaparak değerlendirme talep ederler. Daha sonra vakalar randevu listesine yazılarak uygun zamanda terapiye çağrılırlar. Bu vakaları 15 günde 1 olmak üzere yaklaşk 40 ile 30 dk arasında uygun görülen terapi yapılır. Haftalık ödevlendirme verilir. Daha sonra veli bilgilendirmesi yapılır. Verilen ödevlerin takibi için not almaları istenir. Sonra ki terapi seansında tekrardan aileden bilgi alınır. Bireyin isteyerek terapiye katılımı bizim için önemlidir. 3 seans terapiye gelmeyen hastanın terapileri sonlandırılır. Devamlılık terapi için esas kabul edilir.

Askerlik için gelen hastalardan yetişkin psikiyatri değerlendirme yazısı talep eder. Okuma ve konuşma üzerine değerlendirmeyi yüzdelik hesaplanarak şiddeti belirlenir.