Diyabet Eğitim Hemşireliği ve Diyabet Okulu
18 Ekim 2021

Diyabet Okulu@2x-8.png

Bulaşıcı olmadığı halde hızla yayılan, komplikasyonları olan, maliyeti yüksek olan ve toplumun yaşam kalitesini düşüren diyabeti önleme çalışmaları içinde toplumu bu konuda duyarlılığını artırmak, konuya dikkati çekmek ve toplumu bilinçlendirmek böylece değiştirilebilecek risk faktörleri ki bunlar; sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı, fiziksel alışkanlığının artırılması ve kilo kontrolünün sağlanması ile diyabet önlenebilmektedir.

Hastane olarak 2008 yılında kurduğumuz diyabet birimi olarak yaptığımız hizmetlerle toplumdaki diyabete bakış açısını değiştirmeği amaçlıyoruz.

Diyabet polikliniğindeki odamızda her yeni tanı almış ve kan şekerinde her hangi bir düzensizliği olan hastalar ve hasta yakınları bilgilendirilmektedir. Poliklinik ve serviste hasta ve hasta yakınlarına, diyabet konusunda eğitim verilmekte;

• Diyabet nedir?
  • Belirtileri nelerdir?
  • Nedenleri,
  • Beslenme ve Diyet
  • Egzersiz
  • Evde kendi kendine bakım
  • Diyabette  ayak bakımı
  • İnsülin iğne kullanımı
  • Glukometre ile kendi kendine kan şekeri bakma
  • Diyabetin komplikasyonları
  • Diyabetin psikolojik ve sosyal boyutu
  • Genel sağlık önerileri

Polikliniğimizde;

• Açlık Kan Şekeri ve Tokluk Kan Şekeri bakılması
  • Boy, Kilo, BKİ, Bel çevresi ölçümleri
  • OGTT yapılması
  • Hormon iğneleri yapılmakta.

Açtığımız Diyabet Okulu ile diyabetliler ve diyabet yakınlarına; kendini diyabetten korumak isteyenler ve sağlık çalışanlarına eğitim vermekteyiz.

Diyabet okulunda görev alan Branşlar: Diyabet Hemşireleri, Endokrinoloji Uzmanı yoksa Dahiliye Uzmanı, Diyetisyen ve Psikologlardır.

Diyabet okulu eğitim planında diyabetle baş etme ve diyabeti yönetme yolarını öğreterek hastaneye başvuru ve hastanede yatışları azaltarak hem maliyeti düşürmüş hem de hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesi artırmış olmaktayız. Yaklaşık olarak üç ay süren Diyabet Okulu eğitiminden sonra mezun olan katılımcılara Diyabet Okulu Diploması kokteyl eşliğinde vererek hastaların motivasyonlarını artırmayı sağlamaktayız.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü haftasında her yıl; diyabet hastalarımıza, sağlık çalışanlarımıza ve katılmak isteyen yerel halka yönelik Diyabet konulu konferans düzenlenmekte ayrıca büyük alış veriş merkezinde ve hastanemizin hastane girişinde açtığımız diyabet standı ile halka ücretsiz bilgilendirme broşürleri dağıtılıp, ücretsiz kan şekeri taraması yapılarak erken tanı konulması ve diyabet açısında riskli olan insanlarda farkındalık oluşturmaya çalışılıyor.