Önemli Hatırlatmalar
27 Mayıs 2022

ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

 

1. Kurulumuzun birincil görevi, önerilen araştırmanın bilimsel ve etik açıdan uygun olup olmadığını belirlemektir. Özellikle gönüllü ve hastaların kişisel haklarının korunması en önemli husustur.

 

2. Araştırmayla ilgili yazılı ifadelerde, özellikle gereç ve yöntem kısmında geçmiş zaman kullanılmamalı, mutlaka gelecek zaman kipinde yazılmalıdır.

 

3. Araştırmanın yapılabilmesi için Etik Kuruldan onay almak o çalışmanın mutlaka yapılabileceği anlamına gelmemektedir. Sorumlu araştırmacının Etik Kurul onayı sonrasında yerine getirmesi gereken başka sorumluluklar da bulunmaktadır. Örneğin, ilgili kurumlardan (Başhekimlik, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü vs.) veri kullanımı, anket uygulanması vb. işlemler için nihai yazılı izin alınmalı ve bu izin belgesinin örneği Etik Kurulumuza teslim edilmelidir. Ayrıca bütçe gerektiren çalışmalarda bütçe için başvurulması da sorumlu araştırmacının yerine getirmesi gereken bir görevdir. Etik Kuruldan izin alınarak yapılan ilaç doz, etkinlik veya yeni cihaz geliştirme gibi konuları kapsayan araştırmalar tamamlandığında sonuçlarının Sağlık Bakanlığı’na sorumlu araştırmacı tarafından yollanması gerekmektedir. Araştırmanın yayın haline getirilmesi konusu tamamen sorumlu araştırmacı ve ekibinin sorumluluğundadır. Etik Kurul araştırma önerisi hakkında karar vermektedir, araştırma sonuçlarının duyurulduğu bildiri veya makale hakkında karar vermemektedir.

 

4. Verilerin elde edilmesi ve kullanılması: Veriler kişi, kurum veya kuruluşlara ait olduğundan kullanımı için mutlaka yazılı izin alınmalıdır. Prospektif çalışmalarda kişilerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü olur formu alınmalıdır. Bir kuruma (örneğin hastaneye) ait verilerin kullanımı için kurum yöneticisinden veya yetkilendirdiği veri sorumlusundan yazılı izin alınmalıdır. Sağlık Bakanlığı kurumları için Başhekimlikten ön izin ve sonrasında İl Sağlık Müdürlüğünden nihai izinler alınmalıdır.

 

5. Uzman görüşü: Etik Kurulumuz gerekli görmesi durumunda, araştırma önerisini bir veya birkaç uzmana görüşlerini almak üzere yollayarak inceletebilir. Gelen görüşler olumlu olduğunda Etik Kurul nihai kararını vermektedir. Olumsuz veya düzeltme istenen görüşler için sorumlu araştırmacıya yanıtlaması için eksikleri bildirilmekte, sorumlu araştırmacının yanıtı ve düzeltmeleri sonrasında nihai karar verilmektedir. Uzman görüşüne genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır.

 

6. Araştırmacı eklenmesi/ çıkarılması: Etik Kurul, gerekçesini belirterek araştırma ekibine çalışma konusuyla ilgili araştırmacı eklenmesi (örneğin Covid-19 çalışmaları) veya konuyla ilgisi olmayan araştırmacının (örneğin uzmanlık alanının uygun olmaması) çıkarılmasını isteyebilir. Sorumlu araştırmacı, gerekçesini belirterek ekibine yeni araştırmacı eklenmesini veya çıkarılmasını yazılı olarak önerebilir. Ekipteki bir araştırmacı kendi yazılı dilekçesi ile feragat edebilir.

 

7. Başvurunun geri çekilmesi: Sorumlu araştırmacı, yazılı dilekçesi ile araştırma önerisini geri çekebilir. Etik Kurul onayı ve/veya ilgili kurum izinleri alınmış olsa dahi araştırma projesini uygulamaktan vazgeçebilir veya durdurabilir. Ancak, gerekçe belirterek Kurulumuza yazılı başvuruda bulunmalıdır.